Üdvözöllek Vendég | RSS
Szombat
2024/Máj/18, 09:30
Okos vásárló
Főoldal Regisztráció Belépés
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Mit hol hogyan [19]
Segítség ügyek intézésében.Mit hol hogyan mi kell hozzá.
eBizsu [9]
A céggel kapcsolatos hírek.
Család [6]
Iskola [4]
Munka [2]

Mini-chat
200

Körkérdésünk
Melyik ékszert szereted?
Összes válasz: 36

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2011 » Augusztus » 24 » Szociális rászorultság
20:11
Szociális rászorultság

Időskorúak járadéka

Azon időskorúak részére jár, akik szolgálati idő hiányában a nyugdíjkorhatár betöltése után saját jogú nyugdíjjal nem rendelkeznek, vagy nyugdíjuk alacsony összegű. 
- aki 62. életévét, illetve a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, és akinek a havi egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80%-át (2010-ben 22 800 Ft-ot). 
- az egyedülálló, 62. életévét, illetve a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, de 75 évesnél fiatalabb, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 95%-át (2010-ben 27 075 Ft) 
- az egyedülálló, 75. évét betöltött személy, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj összegének 130%-át (2010-ben 37 050 Ft) A jövedelemmel rendelkező jogosult esetén a járadék összege a fenti összegek és a jogosult havi jövedelmének különbözete, de legalább 1000,-. 

Aktív korúak ellátása – bérpótló juttatás (BPJ)

A jegyző aktív korúak ellátására való jogosultságot állapít meg annak az aktív korú személynek, 
- aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, vagy legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, VAGY
- aki vakok személyi járadékában részesül, VAGY
- aki fogyatékossági támogatásban részesül, VAGY
- akinek esetében a munkanélküli-járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, vállalkozói járadék, ápolási díj, gyes, gyet… folyósítási időtartama lejárt, 
- FELTÉVE, hogy saját maga és családjának megélhetése más módon nem biztosított és keresőtevékenységet nem folytat (kivéve: közfoglalkoztatás, egyszerűsített foglalkoztatás szerinti munkaviszony, háztartási munka).

Nem jár, annak a személynek, aki:
- előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti,
- gyes-ben, gyet-ben részesül,
- gyes-re jogosult (a gyermek egy éves koráig),
- álláskeresési támogatásra jogosult,
- katonai szolgálatot teljesít,
- közoktatásban, vagy felsőoktatásban, nappali tagozaton tanul, vagy
- képzési támogatásként keresetpótló juttatásban részesül.

Akinek az aktív korúak ellátására való jogosultságát a jegyző megállapította – bérpótló juttatásra jogosult, melynek összege az öregségi nyugdíjminimummal egyenlő. 2011-ben 28 500,-.
A BPJ-ra jogosult személy az állami foglalkoztatási szervnél kéri az álláskeresőként történő nyilvántartásba vételét és köteles azzal együttműködni.

Rendszeres szociális segély:

Az az aktív korúak ellátására jogosult személy, aki az ellátásra jogosultság kezdő napján:
- egészségkárosodott személynek minősül, vagy 
- az 55. életévét betöltötte, vagy 
- 14 éven aluli gyermeket nevel, aki után más nem kap gyet-et, gyed-et, vagy tgyás-t és a gyermek ellátását napközbeni ellátást biztosító intézményben nem tudják biztosítani, vagy
- a települési önkormányzat rendeletében meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

Rendszeres szociális segélyre egy családban egyidejűleg csak egy személy jogosult. A rendszeres segélyre jogosult személynek az önkormányzattal együtt kell működnie.

A segély havi összege a családi jövedelemhatár összegének és a jogosult családja havi összjövedelmének különbözete, de nem haladhatja meg a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összegének szja-val, járulékokkal csökkentett összegét. 
A családi jövedelemhatár összege megegyezik a család fogyasztási egységeihez tartozó arányszámok összegének és az öregségi nyugdíj legkisebb összege 90%-ának szorzatával. ( Maximum: 60 600,-)

Az ellátáshoz való kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani. 
A kérelem benyújtásához szükséges: 
- vagyonnyilatkozat,
- a közös háztartásban élő gyermekekre vonatkozóan,
- ha a tankötelezett korhatárt már betöltötték, a tanulói, hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolás,
- a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos állapotot igazoló irat.
A kérelem elbírálásához szükséges továbbá: 
- a regionális munkaügyi központ igazolása a munkanélküli járadék, illetve az álláskeresési járadék, álláskeresési segély, vállalkozói járadék folyósítása időtartamának lejártáról, valamint arról, hogy a kérelmező álláskeresést ösztönző juttatásban nem részesül, vagy 
- a munkaügyi központ igazolása arról, hogy az álláskeresési támogatásra való jogosultsága nem áll fenn, továbbá a munkaviszonyban töltött azon napjainak számáról, amelyet az álláskeresési támogatás megállapításánál figyelembe kell venni. 
- a megelőző együttműködés esetén a munkaügyi központ igazolása annak teljesítéséről, 
- a rendszeres pénzellátások megszüntetéséről szóló határozat 
- az iskolai végzettséget, szakképzettséget igazoló okirat másolata, okirat hiányában nyilatkozat.

Az egészségkárosodott személy esetében: a kérelem elbírálásához a vagyonnyilatkozaton, és a gyermekekre vonatkozó igazoláson kívül szükséges: 
- az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet Szakértői Bizottságának a munkaképesség legalább 67%-os mértékű csökkenéséről, illetve a legalább 50%-os mértékű egészségkárosodásról készült szakvélemény,vagy 
- MÁK igazolás vakok személyi járadékáról, vagy fogyatékos támogatásról.


Rendszeres szociális segély természetbeni szolgáltatás formájában is juttatható, ha a családban védelembe vett gyermek él. Ennek szabályait a helyi önkormányzatok döntik el, de a segély összegének maximum 60%-a nyújtható természetben. Az ellátási forma lehet élelmiszer, tankönyv, tüzelő segély, közüzemi díj átvállalás, vagy gazdálkodást segítő szolgáltatás.

Rendszeres szociális járadék

Megváltozott munkaképességű dolgozóknak járó pénzellátás. Összege 2010-ben 27 000 Ft, fizetéstől független, állandó összegű. 

Jogosult rá: 
- akinek munkaviszonyát, szövetkezeti tagsági viszonyát, bedolgozói jogviszonyát megszűntették, illetve mezőgazdasági szövetkezet tagjaként a közös munkában a megváltozott munkaképessége miatt már nem tud részt venni és 
- öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra, öregségi vagy munkaképtelenségi járadékra, növelt összegű öregségi vagy munkaképtelenségi járadékra nem jogosult, valamint 
- egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása a rehabilitációs bizottság javaslata szerint nem oldható meg,és 
- a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be, és 
- átmeneti járadékra jogosultsághoz szükséges feltételekkel nem rendelkezik, és 
- a rokkantsági nyugdíjhoz az életkori szerint szükséges szolgálati idő felével rendelkezik, és 
- munkaképesség - változásának mértéke az 40%-ot eléri, és 
- munkanélküli ellátásban, kereset kiegészítésben, táppénzben, baleseti táppénzben, gyermekgondozási díjban nem részesül. 
A rendszeres szociális járadékot a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell igényelni. Az igénybejelentéshez csatolni kell a rehabilitációs bizottság igazolását, valamint a szolgálati időre vonatkozó igazolásokat. 

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

A kedvezményre való jogosultság megállapítása igazolja, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult 
- a gyermekétkeztetés normatív kedvezményére, 
- pénzbeli támogatásra, 
- ingyenes tankönyvre, 
- egyéb kedvezményekre. 

A jogosultságot a helyi jegyző állapítja meg.

A jogosultság feltételei: 
-   a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a minimális öregségi nyugdíj 140%-át (2011-ben 39 900 Ft)  ha a gyermeket egyedülálló szülő gondozza; vagy a gyermek tartósan beteg, vagy fogyatékos.

 
 Annak a gyermeknek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130 %-át (2011-ben 37 050 Ft). feltéve, hogy a vagyoni helyzet nem haladja meg a törvényben meghatározottat

.A jogosultság egy évre szól.
Amennyiben a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra való jogosultság tárgyév július 1.-én fennáll, július hónapban; amennyiben november 1.-én fennáll, november hónapban a rendszeres gyermekvédelmi támogatás mellett pótlékot folyósít a települési önkormányzat jegyzője. A pótlék összege alkalmanként és gyermekenként 2011. évben 8 400,-.

 

Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás

Az a gyám jogosult rá, aki 
– a gyermek tartására kötelezett, és 
– nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, vagy nyugdíjszerű rendszeres szociális pénzellátásban, vagy időskorúak járadékában részesül. A támogatás havi összege 2010-ben 6 270 Ft .

Amennyiben a kiegészítő gyermekvédelmi támogatásra való jogosultság tárgyév július 1.-én fennáll, július hónapban, november 1.-én fennáll, november hónapban a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás mellett pótlékot folyósít a települési önkormányzat jegyzője. A pótlék összege alkalmanként és gyermekenként 2010.-ben 8.400 Ft.

Vállalkozói járadék

Vállalkozói járadék azt illeti meg, aki 
– álláskereső, 
– álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 napig vállalkozóként tevékenykedett, és ez alatt vállalkozói járulékot fizetett. 
– Rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, táppénzben nem részesül, 
– munkát akar vállalni, de számára az illetékes munkaügyi központ nem tud megfelelő munkahelyet felajánlani. 

Energiatámogatás:

 Gázár-támogatás: Az a fogyasztó jogosult rá, akinek az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj érvényes legkisebb összegének két és félszeresét, azaz 2011-ben 71 250 Ft-ot. A támogatás havi összege a fajlagos összeg és a felhasznált havi hőmennyiség szorzata. A jóváírt összeg a számlában havonta érvényesül. 

Gázfogyasztás esetén a támogatás a jogosultsági időszak 2011. január 1-jétől 2011. április 30-áig terjedő részidőszakában legfeljebb 40 800 MJ, nagycsaládos háztartás esetében legfeljebb 81 600 MJ hőmennyiségre jár. A nagycsaládosoknak február 28-ig kell jelezniük a gázfogyasztáshoz járó kedvezményre vonatkozó igényüket a Magyar Államkincstárnál, a támogatás az odaítélést követően januártól érvényes.

Távhő-támogatás: Az a fogyasztó veheti igénybe, akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj minimális összegének két és félszeresét, azaz 2011-ben 71 250 Ft-ot. A támogatás havi összege a fajlagos összeg és a felhasznált havi hőmennyiség szorzata. A támogatásokra való jogosultságot a Magyar Államkincstár Regionális Igazgatósága ítéli meg. A kérelemhez mellékelni kell az utolsó havi számla másolatát, új óra esetén a szerződés másolatát, társasháznál a közös képviselő nyilatkozatát. 

  Falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatás

 Aprófalvak és tanyasi helyek intézményhiányból eredő hátrányainak enyhítésére nyújtott szolgáltatás.

 Étkeztetés

 Szociálisan rászorultak részére nyújtott támogatás, azok és családtagjaik számára, akik nem képesek azt biztosítani, különösen koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, hajléktalanságuk, vagy szenvedélybetegségük miatt. A jogosultsági feltételeket a helyi önkormányzatok határozzák meg.

Kategória: Mit hol hogyan | Megtekintések száma: 707 | Hozzáadta:: ebizsu | Címkék (kulcsszavak): szociális rászorultság | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés

Keresés

Naptár
«  Augusztus 2011  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala

  • Copyright eBizsu © 2024