Üdvözöllek Vendég | RSS
Szombat
2024/Máj/18, 06:47
Okos vásárló
Főoldal Regisztráció Belépés
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Mit hol hogyan [19]
Segítség ügyek intézésében.Mit hol hogyan mi kell hozzá.
eBizsu [9]
A céggel kapcsolatos hírek.
Család [6]
Iskola [4]
Munka [2]

Mini-chat
200

Körkérdésünk
Melyik ékszert szereted?
Összes válasz: 36

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2011 » Augusztus » 24 » Munkavállalás-START kártya
19:46
Munkavállalás-START kártya

START-kártya

2005. január 1-től kezdődően az állam a munkaadók számára normatív jellegű kedvezményeket biztosít, ha a munkaerő-piaci szempontból kedvezőtlen helyzetben lévő csoporthoz tartozó személyek, köztük a pályakezdők foglalkoztatását vállalják. 
Pályakezdő fiatalnak számít a huszonötödik életévét - felsőfokú végzettségű személy esetén a harmincadik életévét - be nem töltött, foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel és érvényes START-kártyával rendelkező személy. 

START - kártyára az a pályakezdő jogosult, aki 
  • - a 25. életévét (felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét) nem töltötte be, és
  • - tanulmányait befejezte, vagy megszakította, és
  • - a tanulmányai befejezését követően először létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt (ebből a szempontból figyelmen kívül kell hagyni a "diákmunkát", illetve az alkalmi munkavállalói könyvvel létesített jogviszonyt.
START kártya kiadását a kérelmezőnek az állandó lakóhelye szerinti adóhatóságnál kell kérnie. 
A START - kártya igénylésének időpontja a gyakorlatban nem esik egybe kiállításának időpontjával, ezért az illetékes adóhatóság a nyomtatvány benyújtásakor - az igénylő erre irányuló kérelmére - igazolást ad ki az adatokról. Az igazolás birtokában a kérelmező már munkát vállalhat, munkába állhat. 
A munkaadót a pályakezdő fiatal foglalkoztatásának időtartamára a START kártya érvényességi idején belül illetik meg a kedvezmények, függetlenül a foglalkoztatás időtartamától, határozatlan vagy határozott idejű jellegétől. A foglalkoztatás mind teljes, mind részmunkaidőben történhet (ilyenkor a napi munkaidőnek a négy órát el kell érnie). 
A munkáltató a foglalkoztatás időtartama alatt köteles a START kártyát megőrizni, és a munkaviszony megszűnésekor a pályakezdő részére visszaszolgáltatni A támogatás a program alanyainak személyéhez kötődő, két éves időtartamú, alanyi jogon járó járulékkedvezmény, amely azt a munkáltatót illeti meg, aki a jogosult személyt foglalkoztatja. 

Pályakezdő fiatal foglalkoztatása után a munkaadót 2009. július 1-jétől a következő járulékkedvezmények illetik meg:
1.) a tételes egészségügyi hozzájárulás alóli mentesség; 
2.) a 3, illetve 1 százalékos munkaadói járulék és a 29, illetve 26 százalékos társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 10 százalékának, második évében 20 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség (járulékkedvezmény). 

A fiatalok munkabérének nincs felső határa, azonban a kedvezményt csak a minimálbér másfélszeresének, felsőfokú végzettségűek foglalkoztatásánál pedig kétszeresének megfelelő összeghatárig lehet érvényesíteni. Az ezen felüli kereset után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni. 
A START kártya érvényességi ideje két év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő 25. életévének, felsőfokú végzettséggel rendelkező igénylő esetén 30. életévének betöltéséig. 
A kedvezmény, a kártya érvényességi idején belül, egymást követő jogviszonyok esetén több munkáltatónál is érvényesíthető. 

A START - kártya az alábbi adatokat tartalmazza: 
1.) A kártya tulajdonosának neve, születési ideje, születési helye, anyja neve; 
2.) A kártyatulajdonos adóazonosító jele; 
3.) A kiállítás kelte; 
4.) Az érvényesség időtartama. 

START PLUSZ - kártya

A program célja, hogy segítséget nyújtson a munkaerőpiacra történő visszatéréshez a tartósan álláskeresőknek és a kisgyermeket nevelő szülőknek, közeli hozzátartozót ápoló családtagoknak, hogy a gyermekgondozási, ápolási ellátást követően munkát vállalhassanak, illetve, hogy az ellátás folyósítása mellett is dolgozhassanak. 

START PLUSZ kártya kiváltására jogosult: 
1.) Az a személy, aki
  • - a gyermekgondozási segély (gyes), gyermekgondozási díj (gyed), gyermeknevelési támogatás (gyet), ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven (365 napon) belül kíván foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni, vagy
  • - a gyermek 1 éves korának betöltése után, a gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy a GYES, GYED, GYET, családtag ápolásának időszakára igénybevett fizetés nélküli szabadság, illetve távollét alatt megszűnt a munkaviszonya, nincs (vagy a gyes folyósítása előtt sem volt) munkáltatója.
2.) A tartósan álláskereső (aki az utóbbi 16 hónap során 12 hónapig - pályakezdő esetén az utóbbi 8 hónap során 6 hónapig - a munkaügyi kirendeltség nyilvántartásában álláskeresőként szerepel). 

A kártya kiváltására nem jogosult az, aki már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. 

A támogatás két éves időtartamú (de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő gyermekgondozási segélyre való jogosultságának megszűnéséig terjedő időszak), alanyi jogon járó járulék-kedvezmény, amely azt a munkáltatót illeti meg, aki a program jogosultjait munkaviszonyban foglalkoztatja. Feltételei gyakorlatilag megegyeznek a START - programban nyújtott támogatásokkal. A munkáltatónak csak a kedvezménnyel csökkentett közteher összegét kell havonta leróni az alábbiak szerint:
  • - az első évben: a munkáltató a havi bruttó kereset 10%-át fizeti meg járulékként (a kedvezmény a bruttó kereset 17%-a),
  • - a második évben:a munkáltató a havi bruttó kereset 20%-át fizeti be járulékként (a kedvezmény a bruttó kereset 7%-a) ,
  • - és 2 évig nem kell fizetnie a tételes egészségügyi hozzájárulást (jelenleg 1950 forint havonta).
A kedvezmény csak a mindenkor hatályos legkisebb munkabér kétszeresének mértékéig érvényesíthető, ugyanakkor a kereset ettől eltérhet. A kedvezmény, a kártya érvényességi idején belül, egymást követő jogviszonyok esetén több munkáltatónál is érvényesíthető.

START EXTRA - kártya

A START - Extra program célja, hogy segítséget nyújtson a munkavállaláshoz, a munkaerő-piaci visszatéréshez a legnehezebb helyzetben lévő tartósan álláskeresőknek, akiknek nehezebb elhelyezkedniük már az életkoruk miatt is, vagy azért, mert alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek. 

A START EXTRA - kártya kiváltására jogosult: 
1.) az a tartósan álláskereső, aki az igénylés időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva és az 50. életévét betöltötte; 
2.) az a tartósan álláskereső, aki az igénylés időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva és életkorra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik; illetve 
3.) az a rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskereső, akit az igénylés időpontjában az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántart, és rendelkezésre állási támogatásban részesül. 
A kártya kiváltására nem jogosult az, aki már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. 
A támogatás a program alanyainak személyéhez kötődő, két éves időtartamú, alanyi jogon járó járulékkedvezmény, amely azt a munkáltatót illeti meg, aki a jogosult személyt foglalkoztatja. A feltételek gyakorlatilag megegyeznek a START program keretében nyújtott támogatásokkal, mértékük azonban még annál is kedvezőbb. 
A munkáltatók a bruttó munkabért terhelő közterheket az alábbiak szerint kötelesek leróni:
  • - az első évben: a munkáltatónak nincs járulékfizetési kötelezettsége, mentesül a munkaadói és társadalombiztosítási járulékok megfizetése alól
  • - a második évben: a munkáltató a bruttó kereset 10%-át fizeti meg járulékfizetési kötelezettség címén
  • - és 2 évig nem kell fizetnie a tételes egészségügyi hozzájárulást.
A kártya igényléséhez szükséges a regionális munkaügyi központ vagy kirendeltsége által kiállított igazolás a tartós munkanélküliségről. 
START EXTRA kártya érvényességi időtartama két év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő öregségi nyugdíj-jogosultságának eléréséig terjedő időszak. Ha a START kártya, valamint a START PLUSZ kártya tulajdonosa a kártya érvényességi idején belül START EXTRA kártyára válik jogosulttá, kérelmére az érvényességi időtartamból hátralévő időre START EXTRA kártyát kell részére biztosítani.
Kategória: Mit hol hogyan | Megtekintések száma: 709 | Hozzáadta:: ebizsu | Címkék (kulcsszavak): startkártya extra, start kártya, startkártya plusz | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1 Judit  
0
2012-től csak START BÓNUSZ kártya létezik a három csomagot egybefogva.
Saját tapasztalat.

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés

Keresés

Naptár
«  Augusztus 2011  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala

  • Copyright eBizsu © 2024