Üdvözöllek Vendég | RSS
Szombat
2024/Máj/18, 07:57
Okos vásárló
Főoldal Regisztráció Belépés
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Mit hol hogyan [19]
Segítség ügyek intézésében.Mit hol hogyan mi kell hozzá.
eBizsu [9]
A céggel kapcsolatos hírek.
Család [6]
Iskola [4]
Munka [2]

Mini-chat
200

Körkérdésünk
http://ebizsu.ucoz.hu/43.png
Összes válasz: 0

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2011 » Augusztus » 27 » Felsőoktatási támogatások
21:46
Felsőoktatási támogatások

51/2007. (III. 26.) Kormány rendelet) 
Csak az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók részesülhetnek a különböző (tanulmányi vagy szociális alapon járó) ösztöndíjakban. Már csak ezért is megéri az igyekezet, hogy ne kelljen költségtérítéses képzésre járni. 
Ezeket a hallgató intézménye az állam által biztosított normatívákból fedezi (hallgatói normatíva: 2009-ben 120.000 Ft.).

A költségtérítéses hallgatók is kaphatnak kedvezményeket:

  • Részletfizetési kedvezmény vagy halasztott fizetés;
  • Költségtérítés összegének csökkentése (tanulmányi és/vagy szociális alapon);
  • Mentesítés a költségtérítés alól (tanulmányi és/vagy szociális alapon).

Az államilag támogatott képzésekre járó hallgatók alapvetően kétfajta juttatásban részesülhetnek:

  • 1.) szociális juttatás,
  • 2.) teljesítmény alapján járó juttatás.

1. A szociális juttatások nem járnak automatikusan, pályázni kell rájuk.

Alaptámogatás

Az első tanév első félévében még nem kaphat a hallgató tanulmányi ösztöndíjat. Ehelyett a hallgatói normatíva 50 %-át kitevő egyszeri támogatást kaphat a hallgató, ha:

  • - rokkant;
  • - fogyatékkal él;
  • - legalább egy gyermeke van;
  • - ápolási díjban részesül;
  • - legalább két eltartott testvére van;
  • - legalább két kiskorú gyermek gyámja;
  • - árva;
  • - korábban tartós nevelésbe vették;
  • - a hallgatóval egy háztartásban élő hajadon, nőtlen, elvált vagy házastársától külön élő szülő elhunyt;
  • - halmozottan hátrányos helyzetű;
  • - hátrányos helyzetű;
  • - gyámsága nagykorúság miatt szűnt meg; - félárva, és még nem múlt el 25 éves.
A rendszeres szociális támogatás

már nem jár alanyi jogon, pályázni kell rá mindenkinek. Így e támogatásra pályázhat az a szociálisan rászorult hallgató, aki:

  • - fogyatékkal él;
  • - rokkant;
  • - legalább egy gyermeke van;
  • - ápolási díjban részesül;
  • - legalább két eltartott testvére van;
  • - árva;
  • - korábban tartós nevelésbe vették;
  • - a hallgatóval egy háztartásban élő hajadon, nőtlen, elvált vagy házastársától külön élő szülő elhunyt;
  • - halmozottan hátrányos helyzetű.

A szociálisan rászorultság szempontjait a felsőoktatási intézmények határozzák meg. A szociális támogatás összege nem lehet kevesebb, mint a hallgatói normatíva 20 %-a. 

Annak a hallgatónak, aki

  • - hátrányos helyzetű;
  • - gyámsága nagykorúság miatt szűnt meg;
  • - félárva, és még nem múlt el 25 éves

a szociális támogatás összege havonta minimum a hallgatói normatíva 10 %-a.

Rendkívüli szociális támogatás

E támogatásnak az a célja, hogy egyszeri jelleggel, valamilyen a hallgató életében történt hirtelen, negatív változás esetén segítséget nyújtson. Az egyes intézményeken belül más és más elvek alapján, különböző mértékben biztosítják. Rendszerint havonta pályázható.

2. Teljesítmény alapú támogatások

Tanulmányi ösztöndíj

Az első tanév második félévétől kaphat az államilag támogatott hallgatók maximum 50 %-a tanulmányi ösztöndíjat. Összege minimum a hallgatói normatíva 5 %-a. A teljesítmény értékelésének és az ösztöndíj számításának szabályai az adott intézmény térítési és juttatási szabályzatában vannak meghatározva.

Köztársasági ösztöndíj

A kiemelkedő tanulmányi eredmény mellett szakmai és tudományos téren is jól teljesítő hallgatók kaphatják meg. Minimum két lezárt félév és 55 megszerzett kreditpont után lehet rá pályázni. Egy tanévnyi időtartamra az intézmény javaslata alapján az oktatási és kulturális miniszter adományozza.

Lakhatási támogatás

Pályázat, akkor is benyújtható ha az intézmény nem rendelkezik kollégiummal, de a jogosultság megszűnik, ha a hallgató állami támogatásban részesülő kollégiumba kerül,

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj

Célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása. A Bursa Hungarica többszintű támogatási rendszer, amely két részből áll. Az egyik az önkormányzati ösztöndíjrész: ezen ösztöndíjpályázat létrehozásának célja, hogy a szociális támogatási rendszerben azon a szinten történjen a döntéshozás, ahol a legtöbb ismeret birtokában képesek a rászorultságot elbírálni. Ennek megfelelően az önkormányzat által évente kiírt Bursa Hungarica pályázat helyben kerül elbírálásra. A támogatás havi összegét pályázónként állapítja meg az helyi önkormányzat, melyet kiegészíthet a megyei önkormányzat. A támogatás másik része az intézményi ösztöndíjrész, az Oktatási és Kulturális Minisztérium az önkormányzat által megállapított támogatási összeget az önkormányzati támogatással megegyező mértékben kiegészíti.

Egyéb ösztöndíjak

A tantervi követelményeken felül kiemelkedő szakmai, tudományos, sport-, illetve közéleti tevékenységet végző hallgató rendszeres havi juttatásban (intézményi, illetve kari ösztöndíjban) részesülhet, melynek odaítélési módjáról és feltételeiről az intézményi szervezeti és működési szabályzat rendelkezik.

Hasznos oldalak:


Érdemes látogatni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (www.nefmi.gov.hu), illetve az Oktatásért Közalapítvány (www.oktatasert.hu) honlapját, ahol több ösztöndíj pályázat is található.

Ez az új oldal a teljesség igényével tesz kísérletet a magyar hallgatók számára elérhető ösztöndíjak, pályázatok, szakmai gyakorlatok, versenyek, díjak, kurzusok felkutatásában és napi frissítésű közreadásában. www.osztondij.net

Hallgatói költségtérítések

Az államilag nem támogatott képzésben részt vevő hallgatók költségtérítést fizetnek. A költségtérítés mértékét a felsőoktatási intézmény szervezeti és működési szabályzatában határozza meg. A költségtérítés pontos összegét szakonként közzé kell tenni a felvételi tájékoztatóban. 
Ugyancsak az intézmény szervezeti szabályzatában kell meghatározni azokat a szabályokat, melyek alapján az intézmény vezetője dönt a költségtérítéses képzésben résztvevő hallgató esetén a tanulmányi eredmények alapján járó és a szociális helyzet alapján adható kedvezményekről, a részletfizetés engedélyezéséről.

Kollégiumi elhelyezés

A felsőoktatási intézményekbe felvettek pályázat útján kérhetik kollégiumi elhelyezésüket. A pályázati kérelmekről a térítési és juttatási szabályzatban meghatározott pontozásos rendszer alapján kell dönteni, s figyelembe kell venni a hallgató szociális helyzetét, tanulmányi teljesítményét, a hallgatói közösségért végzett munkáját, képzésének munkarendjét.

Diákhitel

(86/2006. (IV. 12.) Kormány rendelet) Aki él ezzel az egyedülálló hitellehetőséggel, az rendkívül kedvező feltételek mellett juthat kölcsönhöz, hisz, a hitel igényléséhez nem kell jövedelem, nem kell kezes, sem egyéb fedezet. Aki igényli a Diákhitelt és megfelel a jogosultsági feltételeknek az megkapja az általa választott hitelösszeget. 
A hitel összege bármire elkölthető. A diákok ezen kívül választhatnak, hogy havi rendszerességgel, vagy félévente egy összegben szeretnének hozzájutni a kölcsönhöz. A kölcsönt egyedülálló módon nem kell azonnal törleszteni. Csak a hallgatói jogviszony megszűnése után, legkésőbb azonban a 40. életév betöltését követő negyedik hónap első napjától kell fizetni. 
Nagy előnye a diákhitelnek a jövedelemarányos törlesztés, hiszen a törlesztés nagysága és futamideje a hitelfelvevő jövedelmi helyzetéhez igazodik. A pályakezdés nehézségeire tekintettel további könnyítéseket vezettek be a törlesztési időszak első két évére: a törlesztés megkezdésének évében és a következő évben csak a minimálbér alapján kell a törlesztést megfizetni. A harmadik törlesztési évtől kezdve a törlesztő részlet kiszámításának alapja a két évvel korábbi jövedelem. Ha a későbbiekben a bejelentett jövedelme nem éri el a minimálbér összegét, akkor is a minimálbér alapján kell törlesztenie. 
Diákhitel esetén lehetőség van a korlátlan előtörlesztésre: a hitel futamideje alatt bármikor lehetséges az előtörlesztés, korlátlanul és külön költségek nélkül. Az előtörlesztés összege közvetlenül a tőketartozást csökkenti, ezáltal lerövidíthető a Diákhitel futamideje. 
A Diákhitel visszafizetésének futamideje előre nincs rögzítve, az szabadon alakítható. A futamidő attól függ, hogy a kötelezően fizetendő törlesztő részletekből és az előtörlesztésekből mikorra fizethető vissza a teljes hiteltartozás. 
További kedvezmény diákhiteleseknek, hogy a gyermekvállalással kapcsolatos élethelyzetekben (TGYES, GYED, GYES) kérhetik a törlesztési kötelezettség szüneteltetését és a célzott kamattámogatást ekkor az állam fizeti meg az adott időszakra esedékes kamatot. A törlesztés szüneteltetését kérhetik azok is, akik rokkantsági nyugdíjra, rokkantsági járadékra, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosultak.

Diákhitel felvételére jogosult mindenki, aki:

  • 1.) 40. életévét még nem töltötte be,
  • 2.) magyar állampolgár (vagy menekültként elismert, letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik, vagy Magyarországon a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik.)

A hallgatói hitelt felveheti, ha:

  • 1.) felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezik,
  • 2.) lakóhelyét a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette,
  • 3.) az adott képzési időszakra bejelentkezett és
  • 4.) még nem rendelkezik érvényes Diákhitel szerződéssel.

Nem jogosult Diákhitel felvételére, akinek korábban kötött Kölcsönszerződése megszűnt és tartozását nem fizette meg. Két Diákhitel-szerződése senkinek sem lehet, mindenki kizárólag egy Kölcsönszerződéssel rendelkezhet.) 
Diákhitelt 10 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. (Ha egységes osztatlan képzésben vesz részt és a képzési idő meghaladja a 10 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.)

A felvett összeg szabadon választható.

A 2009/2010-es tanévben az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók havi

  • 15 ezer,
  • 21 ezer,
  • 25 ezer
  • 30 ezer, vagy
  • 40 ezer

forintot igényelhetnek.

Havi 50 ezer forintot kizárólag költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók kérhetnek. A magasabb hitel feltétele, hogy vállalják a magasabb törlesztési hányadot. 
A Diákhitelt havonta részletekben, vagy tanulmányi félévenként egy összegben lehet felvenni. Aki félévente egy összegben igényli a kölcsönt, az egy összegben kapja meg a teljes szemeszterre jutó, 5 havi Diákhitelt. 
Mindazok, akiknek szülei álláskeresők vagy aki árva, vagy aki félárva és az élő szülője álláskereső, maximum két tanulmányi féléven keresztül államilag támogatott képzésben havi 50 000 Ft, költségtérítéses képzésben havi 60 000 Ft-ot igényelhetnek. 
A Diákhitel kamata: A kölcsönszerződés értelmében a folyósított kölcsön összege után ügyleti kamatot számítanak fel. A kamatszámítás az első folyósítás napjától kezdődik, a kamatot a kölcsön visszafizetéséig kell fizetnie. 
A Diákhitel kamata változó. A kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint határozzák meg. (A Diákhitel kamata 2010. július 1-től 8,5%.)

Kategória: Iskola | Megtekintések száma: 693 | Hozzáadta:: ebizsu | Címkék (kulcsszavak): Felsőoktatási, támogatások | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés

Keresés

Naptár
«  Augusztus 2011  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala

  • Copyright eBizsu © 2024