Üdvözöllek Vendég | RSS
Szombat
2024/Máj/18, 05:33
Okos vásárló
Főoldal Regisztráció Belépés
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Mit hol hogyan [19]
Segítség ügyek intézésében.Mit hol hogyan mi kell hozzá.
eBizsu [9]
A céggel kapcsolatos hírek.
Család [6]
Iskola [4]
Munka [2]

Mini-chat
200

Körkérdésünk
Melyik ékszert szereted?
Összes válasz: 36

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Főoldal » 2011 » Augusztus » 25 » Betegség
20:43
Betegség

Emelt összegű családi pótlék

A betegség kezelése során az alapellátás orvosa, vagy a szakorvos hívja fel a figyelmet a magasabb összegű családi pótlék igénylésének lehetőségére, de a szülő is kezdeményezheti annak megállapítását. 

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy:

- az a 18 évnél fiatalabb gyermek, aki az 5/2003. ESZCSM rendeletben meghatározott betegsége , illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul. - Az a 18 évesnél idősebb személy, aki 18. életévének a betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ában elvesztette, illetve legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, és ez az állapot egy éve tart, vagy előreláthatóan legalább egy évig fennáll. 


A megállapítás iránti igényt az igénylő lakóhelye szerinti illetékes Kincstárnál kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell az „Igazolás tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekről” elnevezésű nyomtatványt, melyet a gyermekklinika, gyermekkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelő vagy szakgondozó intézmény szakorvosa ad ki. 

Az emelt összegű családi pótlék összege: 2009. január 1-től a családban nevelkedő jogosult számára 23 300 Ft, egyedülálló szülő esetén 25 900 Ft. A 18 életévet betöltött fogyatékos személy esetén 22 200 Ft.

Gyermekápolási táppénz igénybe vehető:

- egy évesnél fiatalabb gyermek ápolása esetén a gyermek egy éves koráig - egy és három év közötti gyermek esetén évenként és gyermekenként 42 (egyedülállónak 84) naptári napon át - 6 és 12 év közötti beteg gyermek esetén évenként és gyermekenként 14 (egyedülállónak 28) naptári napon át. 

Az anya vagy az apa veheti igénybe.

Gyermekgondozási segély:

Ha a gyermek tartósan beteg , vagy súlyosan fogyatékos, a gyermek 10. évének betöltéséig jár a meghosszabbított GYES.

Baleseti járadék:

Baleseti járadékra jogosult az a személy, aki baleset következtében 13 százalékot meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett, de baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék nem illeti meg. 1. fokozatban: 14-21% mértékű EK-nál a havi átlagkereset 8%-a 2. fokozatban: 21-28% mértékű EK-nál a havi átlagkereset 10%-a 3. fokozatban: 29-39% mértékű EK-nál a havi átlagkereset 15%-a 4. fokozatban:39%-ot meghaladó EK-nál a havi átlagkereset30%-a 

A baleseti járadékot írásban, az e célra rendszeresített ONYF.3515-274. Számú formanyomtatványon kell igényelni a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál. Az igénybejelentéshez csatolni kell a baleset táppénz megállapítására jogosult szerv üzemi baleset tényét megállapító határozatát.

Közgyógyellátás

A szociálisan rászorult személy részére az az egészségi állapot megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadások mérsékelésére kiadott igazolvány. Az igazolvánnyal rendelkező személy térítésmentesen jogosult járó beteg rendelésen felírt gyógyszerre, tápszerre, gyógyszerkerete erejéig – gyógyászati segédeszközre, javításukra, kölcsönzésre 

– orvosi rehabilitációra.

Jogosultak köre:

 

Alanyi jogon:

  • - átmeneti gondozott, átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett kiskorú
  • - rendszeres szociális segélyben részesülő egészségkárosodott személy
  • - pénzellátásban részesülő hadigondozott és nemzeti gondozott
  • - központi szociális segélyben részesülő
  • - rokkantsági járadékos
  • - I-es, II-es típusú rokkantság alapján nyugellátásban részesülő
  • - az, aki saját jogán részesül családi pótlékban, vagy aki után eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül.

Normatív alapon:

Az a személy jogosult rá, akinek a havi rendszeres gyógyszerkiadása

  • - meghaladja az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 10%-át (2009-ben 2850 Ft)
  • - a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét (2009-ben 28 500 Ft), egyedül élő esetén 150%-át.

Méltányosságból:

A jegyző méltányosságból állapítja meg annak a szociálisan rászorult személynek, akinek esetében az önkormányzat feltételei fennállnak. A jogosultságról a jegyző dönt. Az alanyi jogon jogosultak estében két évre szól a jogosultság, a többi esetben egy évre. A havi rendszeres gyógyszerszükségletet a háziorvos, vagy az intézményi orvos igazolja. Az igazolás tartalmazza az igénylő személyes adatait, TAJ számát, tartós betegségének BNO-kódját, gyógyító eljárások megnevezését, mennyiségét, gyógyszerek neveit, napi mennyiségüket, adagolást. A háziorvosi igazolást és a kérelmet be kell nyújtani a jegyzőhöz, aki továbbítja azt a az egészségbiztosítási szervnek. Az egészségbiztosító állásfoglalást ad a jegyzőnek az egyéni gyógyszerkeret mértékéről. Az egyéni gyógyszerkeret összege a jogosult egyéni havi rendszeres gyógyszerköltsége, de maximum havi 12 000 Ft. 

Az eseti keret éves összege 2009-ben 6 000 Ft. A jogosultság megállapításáról, és a gyógyszerkeretről a jegyző dönt.

Fogyatékossági támogatás

Súlyosan fogyatékos személy részére járó pénzbeli juttatás. Jogosult rá az a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos személy, aki

  • - látási fogyatékos
  • - hallási fogyatékos
  • - értelmi fogyatékos
  • - autista
  • - mozgásszervi fogyatékos
  • - halmozottan fogyatékos 
    és állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, önálló életvitelre nem képes vagy állandó segítségre szorul.
A támogatás összege:
A támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (2009-ben 28 500 Ft) – 65%-a, ha az igénylő látási, hallási, értelmi, vagy mozgásszervi fogyatékos, illetve autista (18 525 Ft) – 80%-a, ha az igénylő halmozottan fogyatékos, vagy egyéb fogyatékossága van, de önkiszolgáló képessége teljesen hiányzik.( 22 800 Ft) Ha a vak személy vakok személyi járadékában részesül, de jogosult a fogyatékossági támogatásra, választania kell a két ellátási forma között. A fogyatékossági támogatást a lakóhely szerint illetékes Kincstárnál lehet igényelni. Az igénylőnek fel kell keresni a háziorvosát, aki kitölti az „Orvosi beutaló az ORSZI Orvosi Bizottságához” nyomtatványt, és nyilatkozik arról is, hogy az állapot minősítésére alkalmas-e az addigi orvosi dokumentáció, véleményt ad az igénylő önálló életvitelre való alkalmasságáról, önkiszolgálásáról, esetleg további vizsgálatra utalhatja a beteget. 

A Magyar Államkincstár az igénybejelentést követően keresi meg az ORSZI szakértői bizottságát a súlyos fogyatékossági minősítés elvégzése céljából. Ennek birtokában dönt a Magyar Államkincstár a megítélésről. 

Fogyatékkal élők juttatásai:

- emelt összegű családi pótlék - közgyógyellátás - gyermekétkeztetés esetén 50%-os térítési díj-kedvezmény - gyermekgondozási segély tíz éves korig - ápolási díj, ha önmaga ellátására képtelen, s állandó felügyeletre, gondozásra szorul - utazási kedvezmény, utazási költségtérítés - normatív tankönyvtámogatás - személyi jövedelemadó kedvezmény 

- gépjárműadó fizetése alóli mentesség 

Rokkantsági járadék

Jogosult rá az a 18. évét betöltött személy, aki 25. évének betöltése előtt teljesen munkaképtelenné vált, illetve 80%-os, vagy azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett.2009-ben a járadék összege 33 300 Ft, írásban előterjesztett kérelmet kell beadni hozzá a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak. A megítélt járadékot a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság folyósítja. 

Ápolási díj:

Az ápolási díj olyan anyagi hozzájárulás, amelyet a tartósan gondozásra szoruló személyek otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozók vehetnek igénybe. Három jogcímen vehető igénybe: 1. állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg 18 év alatti személy ápolása 2. a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozása, ápolása 3. a 18. évét betöltött tartósan beteg személy ápolása, gondozása esetén. 

Összege nem lehet kevesebb, mint az öregségi nyugdíj legkisebb összege, melyből nyugdíjjárulékot vonnak, ezért a folyósítás időtartama szolgálati időnek minősül. Az ápolási díjat az ápolást végző személy lakóhely szerinti illetékes önkormányzatának jegyzője állapítja meg. A kérelemhez mellékelni kell a háziorvos igazolását, és szakvéleményét 

Rehabilitációs járadék:

Azoknak az egészségkárosodott személyeknek, akik rehabilitálhatók 2008-tól új ellátást állapítanak meg. Akik nem rehabilitálhatók, és a szükséges feltételekkel rendelkeznek, rokkantsági nyugdíjra szerezhetnek jogosultságot. A járadékra az jogosult, aki 50-79%-os EK-t szenvedett és ezzel összefüggésben a jelenlegi vagy a megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, és kereső tevékenységet nem folytat, vagy jövedelme 30%-kal csökkent, továbbá rehabilitálható, az életkora szerint, a rokkantsági nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati időt megszerezte.

Parkolási igazolvány

Parkolási igazolványra az jogosult, aki súlyos mozgáskorlátozott, látási, értelmi, mozgásszervi fogyatékos, illetve autista, akinek emelt összegű családi pótlék jár, és aki a fogyatékos minősítést szakvéleménnyel igazolja. Az igazolvány birtokosa és az őt szállító személy jogosult: - behajthat a behajtani tilosba, ha abban az utcában van az úti célja - megállhat a járdán akkor is, ha azt jelzőtábla tiltja - várakozhat, ahol várakozni tilos - ellenőrző óra, vagy parkolási automata használata nélkül parkolhat. Az igényt formanyomtatványon, az okmányirodában kell benyújtani, csatolni kell hozzá az orvosi szakvéleményt. Az igazolvány érvényességi ideje 3 év, vagy a szakorvosi papíron jelzett idő, esetenként öt év. 

Az igazolványt a szélvédő mögött, jól látható módon kell elhelyezni. A kedvezmények csak a jogosult szállításakor vehetők igénybe.

Betegjogi képviselő


A betegjogi képviselő az egészségügyi törvényben foglaltaknak megfelelően ellátja a betegek törvényben meghatározott jogainak védelmét, valamint segíti őket jogaik megismerésében és érvényesítésében.A betegjogi képviselő tevékenysége többek közt, különösen az alábbiakat foglalja magában:1. segíti a beteget az egészségügyi dokumentációhoz való hozzájutásban, az azzal kapcsolatos megjegyzések, kérdések feltételében;2. segít a betegnek panasza megfogalmazásában, kezdeményezheti a panasz kivizsgálását;3. a beteg írásbeli meghatalmazása alapján panaszt tehet az egészségügyi szolgáltató intézmény vezetőjénél, fenntartójánál, illetve - a beteg gyógykezelésével összefüggő ügyekben - eljár az arra illetékes hatóságnál, és ennek során képviseli a beteget;

4. rendszeresen tájékoztatja az egészségügyi dolgozókat a betegjogokra vonatkozó szabályokról, azok változásáról, illetve a betegjogok érvényesüléséről az egészségügyi szolgáltatónál

A betegjogi képviselő elérhetősége A betegjogi képviselő hetente legalább egy alkalommal fogadóórát tart a Közalapítvány által működtetett területi irodában, a fekvőbeteg-szakellátást végző egészségügyi szolgáltatók esetében pedig legalább heti egy napon helyben is.Regionális irodák elérhetősége: http://www.jogvedok.hu/www/regionalisirodak/lay/articles/show/75/regionalis_irodak_elerhetosegei 

 

Házi segítségnyújtás

Az önálló életvitel megoldását segítő szolgáltatás. Igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a gondozási szükségletet. A szolgáltatás iránti kérelem alapján az intézményvezető, ennek hiányában a jegyző kezdeményezi a gondozási szükséglet vizsgálatát a szakértői bizottságnál. A házi segítségnyújtás legfeljebb napi 4 órában nyújtható. 

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás: önálló életvitel mellett, krízishelyzetek elhárítására céljából nyújtott szolgáltatás.

 


Kategória: Mit hol hogyan | Megtekintések száma: 678 | Hozzáadta:: ebizsu | Címkék (kulcsszavak): Tartósan beteg, Gyermekápolási táppénz, Emelt összegű családi pótlék, betegség, Baleseti járadék | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés

Keresés

Naptár
«  Augusztus 2011  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala

  • Copyright eBizsu © 2024